Dilatáció kialakítása profi eszközökkel

Ha egy nagyobb betonfelület kialakítása a cél, akkor az valószínűleg kemény igénybevételnek lesz alávetve a mindennapok során. A terhelhetőséget a betonkeverék minősége, illetve a dilatáció kialakítása határozza meg.

Ha a kettő közül, akár csak az egyikkel gondok merülnek fel, akkor a végeredmény nem fogja sokáig bírni. Lehet már a megkötéskor észrevehetővé válik a dilatáció kialakításának hiánya.

Ezt először apró repedések fogják jelezni, amelyek a felületi feszültség miatt keletkeznek. Ennek az eloszlatására szokták a dilatációs hézagokat alkalmazni.

A hézagok kitöltésére újabban profilokat szoktak használni, amelyek fémtüskék segítségével eloszlatják a terhelést. Ezeknek a tüskéknek a vastagságát és elhelyezését előre meg kell tervezni. A dilatáció kialakítása természetesen nem egyszerű feladat, viszont az mmiatlas.hu csapata, a többéves tapasztalatnak hála, kellően jártas ebben a témában. A műanyag perselyes konstrukció esetén ügyelni kell arra, hogy a betétek vízszintesek és stabilak legyenek, ellenkező esetben akadályozhatják a betontáblák mozgását.

Print Friendly, PDF & Email